Huisarts uit beroep gezet na grensoverschrijdend gedrag

Een huisarts is uit het BIG-register geschrapt vanwege grensoverschrijdend gedrag. Eerder oordeelde het Regionaal Tuchtcollege dat er niet genoeg bewijs voor zijn onzedelijkheden was, maar het Centraal Tuchtcollege oordeelt in hoger beroep anders: het is aannemelijk dat een en ander is voorgevallen. Bovendien is hij drie keer eerder veroordeeld voor vergelijkbare handelingen bij drie andere patiënten. Dit melden Skipr en Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Volgens de patiënte die de dokter voor de tuchtrechter heeft gesleept, moest ze meer kleren uitdoen dan noodzakelijk en raakte de arts haar op onzedelijke plekken. Ook schuurde hij met zijn buik/onderlichaam tegen haar blote achterlijf. De man gebruikte geen handschoenen tijdens een vaginaal onderzoek en hij maakte volgens de vrouw op- en neergaande bewegingen met zijn vingers.

Eerder veroordeeld

Eerder vond het Regionaal Tuchtcollege dat het niet vast te stellen was wat er tijdens de consulten gebeurd is, maar volgens het Centraal Tuchtcollege is het “aannemelijk” dat er dingen zijn voorgevallen in de spreekkamer van de arts. Deze is ook nog eens veroordeeld voor vergelijkbare handelingen bij drie andere patiënten.

De man wordt uit zijn beroep gezet, mede omdat de tuchtrechters kans op herhaling groot achten “en de huisarts van zelfreflectie of lerend vermogen geen blijk heeft gegeven”.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky