Ex-anesthesioloog zat aan borsten van vrouwen onder narcose

Het Openbaar Ministerie gaat een voormalig anesthesioloog van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven strafrechtelijk vervolgen. De 37-jarige man uit Nijmegen heeft twee vrouwen, waarvan een minderjarige, betast terwijl zij onder narcose op de operatietafel lagen. Hem staat een straf- én tuchtzaak te wachten. Dit meldt de Gelderlander. 

Op 16 november 2022 raakte hij tijdens verschillende borstverkleiningsoperaties de borsten van de twee vrouwen aan. Een betrokken operatieassistent maakte daar een melding van. Volgens de anesthesioloog raakte hij hen aan vanuit vakmatige belangstelling. De arts zou geen verdere bijbedoelingen hebben gehad. Waarvoor de Nijmegenaar precies wordt vervolgd, maakt het OM later bekend.

Tuchtklacht

De anesthesioloog werkte destijds niet meer dan zes maanden in het Catharina Ziekenhuis en had een tijdelijk dienstverband. Meteen na de melding door de operatieassistent werd hij door zijn werkgever gewaarschuwd en maakte de raad van bestuur een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze heeft inmiddels al eigen onderzoek gedaan en stelt dat de arts niet handelde zoals verwacht mag worden van een zorgverlener. Daarom is er ook bij het tuchtcollege voor de gezondheidszorg een klacht binnengekomen.

Aangifte

Beide betaste vrouwen hebben aangifte gedaan bij de politie. Het Catharina Ziekenhuis heeft hen psychologische begeleiding en hulp bij juridische stappen geboden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky