28 september 2015 om 09:39
< 1 min lezen

NPCF: Medische missers onder bijna helft patiënten

Bijna de helft van de patiënten in Nederland heeft ervaring met medische missers in het ziekenhuis, zorginstelling of bij de huisarts. In de meeste gevallen gaat het om fouten met medicijnen of een foute diagnose. Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF, meldt het Algemeen Dagblad. 

Dankzij de eigen alertheid van de patiënten werden fouten bij meer dan de helft van de 10.000 ondervraagde personen voorkomen. Van de mensen bij wie het wel fout ging, zegt één op de vijf dat fouten voorkomen hadden kunnen worden door beter te overleggen. Daar komt bij dat zorgverleners vaak niet deskundig genoeg zijn of dat er slecht wordt samengewerkt.

Volgens de NPCF sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van medische missers. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat een gaasje na operatie in de darmen is achtergebleven, of medicatie die is verwisseld met die van een tweelingbroer. De patiëntenfederatie roept op tot meer overleg met de hulpbehoevenden.  “Patiënten zijn een extra paar ogen en oren, daar kunnen en moeten dokters meer gebruik van maken. Dat gebeurt nu te weinig”, aldus directeur Dianda Veldman van de NPCF.

© Nationale Zorggids
 

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    Agema overlegt vandaag nog met zorgsector over plotse bezuinigingen

    Gisteren om 17:01
    • Ziekenhuizen

    Zorgcontractering 2025 verder gevorderd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:54