27 maart 2017 om 15:50
< 1 min lezen

NVVE ziet verwijsplicht als oplossing voor Levenseindekliniek

Er moet een verwijsplicht komen voor artsen die niet willen ingaan op een verzoek om euthanasie. Dat bepleit de NVVE in reactie op het bericht dat de Levenseindekliniek veel relatief eenvoudige verzoeken ontvangt die ook de behandeld arts van de patiënt had kunnen afhandelen, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). 

De Levenseindekliniek wil zich concentreren op complexe euthanasieverzoeken, zo bleek uit een uitzending van Nieuwsuur op donderdag 23 maart. In de uitzending werd gewezen op een goed werkend verwijssysteem onder huisartsen in Hoogeveen.

De NVVE zet zich al jaren in voor een wettelijk vastgelegde verwijsplicht. Nu geldt dat iedere arts de morele verplichting heeft een patiënt door te verwijzen als hij niet aan een verzoek om euthanasie wil voldoen. Uit reacties van NVVE-leden blijkt dat nog altijd veel artsen daar niet aan meewerken. Doorverwijzen zou daarom volgens de NVVE wettelijk verplicht moeten zijn.

Binnen deze verwijsplicht wordt dan geaccepteerd dat artsen uit gewetensnood niet willen meewerken aan een euthanasieverzoek. In oktober 2016 hebben D66 en GroenLinks hiervoor al een initiatiefwet verwijsplicht euthanasie ingediend. Dit voorstel moet nog worden besproken in de Tweede Kamer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ouderenzorg

    Twente bereidt zich voor op langdurige stroomstoring: hoe worden kwetsbare inwoners geholpen?

    Vandaag om 09:25
    • Ouderenzorg

    Hasman Helpende Hand schiet tekort en staat onder verscherpt toezicht

    Vandaag om 08:14

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland