OM eist 150 dagen cel tegen zorgmedewerker na overlijden patiënt
5 september 2023 om 08:00
2 minuten lezen

OM eist 150 dagen cel tegen zorgmedewerker na overlijden patiënt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 150 dagen celstraf, waarvan 2 dagen voorwaardelijk, geëist tegen een 33-jarige man uit Utrecht die als inhuurkracht werkte in een zorginstelling in Doorn. Hij wordt ervan verdacht een bewoner van de instelling in hulpeloze toestand te hebben gebracht en gelaten, waarna de 53-jarige man overleed. Het OM vindt het niet bewezen dat de zorgmedewerker de verdachte de fatale verwondingen aan het slachtoffer heeft toegebracht. Voor de aanvankelijke verdenking van doodslag is daarom vrijspraak gevraagd. Naast een celstraf eist het OM ook een taakstraf van 120 uur, een behandelverplichting en reclasseringstoezicht. Daarnaast wil de officier van justitie een beroepsverbod van 5 jaar opleggen, meldt het OM. 

Het slachtoffer woonde al langere tijd in het zorgcentrum en had als gevolg van zijn psychische en fysieke beperkingen dag en nacht zorg nodig. In de ochtend van 29 augustus 2022 merken medewerkers dat hij zwaar ademt en dat hij in zijn gezicht en hals sporen van geweld heeft. In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat de man ernstig letsel heeft aan zijn hals, waardoor zijn ademhaling wordt belemmerd. Een dag later overlijdt hij als gevolg van deze verwondingen.

Verwondingen aan de hals

Omdat het aanvankelijk lijkt of de verwondingen aan de hals van het slachtoffer mogelijk zijn ontstaan door verwurging, start de recherche een uitgebreid onderzoek. Dit leidt in oktober 2022 tot de aanhouding van de 33-jarige verdachte. Hij was de bewuste nacht verantwoordelijk voor de verzorging van het slachtoffer. Volgens de officier van justitie kan echter niet bewezen worden dat de verdachte het letsel heeft toegebracht. Hij had alle schijn tegen zich, maar er zijn ook onderzoeksbevindingen die op andere scenario’s wijzen. Volgens de verdachte heeft het slachtoffer zichzelf veelvuldig geslagen, ook in de halsstreek. Dit is volgens een arts aannemelijk. Er is ook geen DNA aangetroffen in de hals van de cliënt.

Verdachte hield rekening met letsel

De officier van justitie acht het wél wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het slachtoffer in hulpeloze toestand heeft gebracht en gelaten. De verdachte heeft er die nacht bewust voor gekozen om te gaan slapen, terwijl hij toezicht zou moeten houden op het kwetsbare slachtoffer. De verdachte werd – naar zijn eigen zeggen – pas wakker toen het slachtoffer erg onrustig was en op zijn bed stond. Dit was de tweede keer die nacht dat verdachte was gaan slapen en pas wakker werd toen het slachtoffer al erg onrustig was. Verdachte liet na om de medische dienst in te schakelen, terwijl uit zoektermen op zijn telefoon blijkt dat hij rekening hield met letsel bij het slachtoffer. Ook de volgende ochtend is verdachte nalatig geweest door geen melding te maken van de nachtelijke onrust, het slaan en een mogelijke val. Had hij dit wel gedaan dan had het slachtoffer mogelijk eerder medische hulp kunnen krijgen.

Strafverzwarend

Dat de verdachte nalatig is geweest, wordt hem zeer aangerekend. “Het is betreurenswaardig dat het slachtoffer niet op hem heeft kunnen rekenen, terwijl dit wel de taak van verdachte was. Dat het slachtoffer uiteindelijk overleden is aan de opgelopen verwondingen is als strafverzwarend meegewogen. Dat geldt ook voor de aanvankelijke pogingen van de verdachte om de gebeurtenissen van de betreffende nacht onder de pet te houden”, aldus het OM.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    Ieder(in) lanceert petitie ‘Ons Geduld is op’ voor een toegankelijk Nederland

    Vandaag om 09:44
  • digitale toegankelijkheid
    • Gehandicaptenzorg

    Mensen met beperking hebben nog altijd veel moeite met regelen van zaken online

    Gisteren om 14:31