Oud-medewerkerster moet interne stukken ontslagen internist-oncoloog inzien
18 september 2023 om 11:43
< 1 min lezen

Oud-medewerkster moet interne stukken ontslagen internist-oncoloog inzien

Een voormalig research-coördinator van de afdeling oncologie van het Amphia ziekenhuis in Breda mag de interne rapporten over een ontslagen internist-oncoloog inzien. Zij was jarenlang slachtoffer van zijn handtastelijkheden. De rechtbank stelt dat zij een rechtmatig belang heeft bij het inzien van deze informatie, gezien het feit dat zij ontslag moest nemen door de situatie en psychische schade opliep. Dit meldt BN de Stem. 

De oud-medewerkster zegt zeker tien keer door de man te zijn betast en daar tevergeefs meerdere meldingen over te hebben gedaan bij het Amphia. Een verpleegkundige die eind 2020 over de betastingen van de oncoloog vertelde – kusjes geven op de borst, slaan op de billen en meer – ging het balletje rollen. Hij werd ontslagen en uit het BIG-register geschrapt door het medisch tuchtcollege.

Schadeclaim

In de tussentijd moest de vrouw ontslag nemen om uit de onveilige werksfeer te kunnen stappen. Ze denkt dat het ziekenhuis al langer afwist van onzedelijke gedrag van de zorgverlener en daarom wil ze interne stukken inzien. Het Amphia blijft weigeren ondanks een eerdere uitspraak door de kantonrechter. Het gerechtshof stelt nu in hoger beroep ook dat het slachtoffer documenten met verklaringen van andere oncologen en arts-assistenten moet kunnen inzien. De oud-medewerkster overweegt een schadeclaim omdat ze zelf moest opstappen en het ziekenhuis niks deed om psychische schade bij haar werkneemster te voorkomen.

Het hof oordeelt dat als Amphia de stukken niet binnen 14 dagen overhandigt, er een dwangsom van 5.000 euro per dag volgt. Deze kan oplopen tot 200.000 euro.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    Revalidatiecentrum Medinello wint rechtszaak: Zilveren Kruis op vingers getikt

    6 december 2024 om 13:18
    • Ziekenhuizen

    AI-gestuurde software moet pijn bij te vroeg geboren baby’s detecteren

    6 december 2024 om 12:37