29 maart 2016 om 15:35
2 minuten lezen
Schulden? U staat er niet alleen voor!
Intermaris en de gemeente Hoorn helpen inwoners met huurachterstanden om grote schulden te voorkomen.
Iedereen kan in de schulden raken. Helaas. Maar de oplossing is vaak dichterbij dan men denkt. Barbara van Straaten, preventieconsulent bij Intermaris, en Annemiek de Korte, preventiemedewerker bij gemeente Hoorn, trekken sinds kort samen op om bewoners te helpen bij een huurachterstand. Barbara: “Als mensen een vermoeden hebben dat ze de volgende maand hun huur niet meer kunnen betalen, kunnen ze het beste meteen contact opnemen met Intermaris. Dat voorkomt grotere problemen.”
Schaamte
Veel mensen schamen zich voor betalingsachterstanden. Barbara: “Vaak is het moeilijk toe te geven dat er een betaalprobleem is. Ondertussen lopen de schulden in hoog tempo op.” Bij een huurachterstand gaat Intermaris direct tot actie over, want dit is een serieus signaal bij grote betaalproblemen. Barbara: “Als woningcorporatie kunnen we alleen iets doen aan een huurachterstand. Daarom is het zo goed dat we nu samenwerken met de gemeente. Samen kunnen we iets doen aan het totaal aan schulden.” Annemiek vult aan: “Wij pakken het probleem samen met de bewoner aan. Als het nodig is, verwijzen we de bewoner door naar organisaties die hem verder kunnen helpen. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld de voedselbank, schuldhulpverlening of een budgetmaatje.”
De gemeente Hoorn heeft extra geld beschikbaar gesteld om te helpen voorkomen dat mensen in grote schulden terecht komen. En Intermaris ondersteunt haar bewoners altijd om betalingsachterstanden te voorkomen. Deze nieuwe samenwerking tussen gemeente en Intermaris past heel goed binnen dit streven.
Huisbezoek
Bij een huurachterstand van een of twee maanden gaan Barbara en Annemiek samen op huisbezoek. Barbara: “We zien dat bewoners met schulden hun post niet meer open maken en de telefoon niet meer opnemen. Uit angst voor hoger oplopende schulden. Een huisbezoek is daarom onaangekondigd en vaak ’s avonds. Zo komen we wel in contact met de bewoner, voorkomen we dat schulden nog hoger oplopen en we een deurwaarder moeten inschakelen. Daarom vinden we het zo belangrijk dat bewoners op tijd melden dat zij hun huur niet kunnen betalen. Samen vinden we wel een oplossing.” Bewoners stellen het op prijs dat Barbara en Annemiek hen helpen. Een bewoner: “Ik was ten einde raad, ik wist niet of ik aan het eind van de maand nog genoeg geld had om eten te kopen voor mij en mijn dochtertje. Na het gesprek met Barbara en Annemiek kwam er meer rust in mijn hoofd en mijn situatie. Achteraf denk ik dat ik veel eerder aan de bel had moeten trekken!”
Budgetgesprek
Zodra het contact is gelegd, bieden Intermaris en de gemeente in ieder geval hulp bij het op orde brengen van de financiën. Zo maakt Annemiek met de bewoner een afspraak voor een budgetgesprek. Annemiek: “Vaak plannen we een afspraak in tijdens een huisbezoek, maar huurders kunnen zelf ook een budgetgesprek aanvragen.” Annemiek maakt dan een overzicht van alle inkomsten en uitgaven en verdiept zich in hun persoonlijke situatie. Vervolgens maakt zij samen met de bewoner een plan om de schulden af te lossen. Annemiek: “Vaak is hij geneigd een hoog bedrag in te zetten, om in één keer van de schuld af te zijn. Dat werkt op de korte termijn misschien. Maar wij richten ons juist op oplossingen voor de lange termijn. Zodat een bewoner zijn financiën zo inricht dat hij uiteindelijk schuldenvrij kan blijven.”