
Single verpleegkundige verdient te weinig voor gemiddelde koopwoning
Wie in de zorg of het onderwijs werkt, kan bijna nergens in Nederland nog een huis kopen. Zelfs een verpleegkundige met een bovengemiddeld salaris komt niet in de buurt van de gemiddelde huizenprijs. Alleen in het Groningse Pekela lukt dat net voor een leraar. Vrachtwagenchauffeurs vallen overal buiten de boot. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer en Nationale Vacaturebank, zo meldt AllesoverHR. Zij berekenden wat mensen in essentiële beroepen kunnen lenen zonder spaargeld of schulden. Daar tegenover stelden ze de gemiddelde verkoopprijzen per gemeente.
Een verpleegkundige verdient gemiddeld 48.732 euro per jaar, aldus de cijfers van de Nationale Vacaturebank. Daarmee kun je maximaal 231.752 euro lenen. Maar zelfs in de goedkoopste gemeente is dat niet genoeg voor een gemiddeld huis. Voor een psycholoog ligt de grens iets hoger, op 291.348 euro. Toch zijn er maar elf gemeenten waar dat genoeg is.
Een huisarts komt nog het verst, maar ook die kan slechts in één op de vijf gemeenten een gemiddeld huis kopen. In de Randstad blijven alleen Vlaardingen, Schiedam en Nissewaard over.
Twee keer modaal
De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de 451.000 euro. Daarvoor zijn twee modale inkomens nodig. Bij schulden, een leaseauto of betaal partneralimentatie, red je het vaak zelfs met z’n tweeën niet. Volgens hypotheekexpert Marga Lankreijer-Kos maakt dit het woningtekort nog nijpender. Spaargeld, financiële steun van ouders en overwaarde van een verkochte woning spelen een steeds grotere rol bij het krijgen van een huis. “Puur op salaris moet je voor die ruim vierenhalve ton voor een gemiddelde woning eigenlijk met zijn tweeën zijn.” Mits er natuurlijk geen schulden of andere zaken spelen.