30 december 2016 om 11:01
< 1 min lezen

Speciaal team jeugdbescherming steeds vaker ingezet

Ouders van kinderen in de jeugdbescherming gedragen zich steeds agressiever tegen jeugdbeschermers. Ze intimideren hen dusdanig dat er extra maatregelen nodig zijn. Daarom heeft Jeugdzorg Nederland in 2013 het Landelijk Expertise Team (LET) opgericht. Dit team worden ingezet bij ouders die zich extreem bedreigend opstellen. Dat meldt NOS.

Het LET richt zich op ouders die extra problemen veroorzaken. Ze willen niet meewerken aan de kinderbeschermingsmaatregelen en zijn het er niet mee eens dat hun kind uit huis wordt geplaatst. Deze ouders zijn soms crimineel, of kampen met psychische problemen. Andere redenen zijn huiselijk geweld of een vechtscheiding waar een kind middenin zit.

Nederland heeft 21.000 kinderen die onder toezicht staan, waarvan twee derde uit huis is geplaatst. Ouders die het niet met deze bemoeienis eens zijn gaan over tot schelden of soms fysiek geweld. Jeugdzorg Nederland besloot het expertiseteam op te richten toen enkele jeugdbeschermers naar aanleiding van ernstige dreigementen moesten onderduiken. Medewerkers van het LET kunnen anoniem blijven en hebben niet-traceerbare auto’s. Deze jeugdbeschermers spreken veelal met ouders op het politiebureau, onder toezicht. Het team komt alleen in actie als er direct gevaar dreigt voor de jeugdbeschermers.

Sinds de oprichting van het LET vallen steeds meer gezinnen onder het toezicht van het team. Deze gezinnen worden ongeveer een halfjaar begeleid. Zodra de agressie is verdwenen en ouders meer vrede hebben met de situatie, wordt de zaak overgedragen aan de ‘gewone’ jeugdbescherming.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Jeugdzorg

    Inspectie waarschuwt: ‘Betere bescherming nodig voor jongeren in gezinshuizen’

    Vandaag om 09:28
    • Jeugdzorg

    VNG dreigt met juridische stappen als Rijk niet meer geld voor jeugdzorg geeft

    21 maart 2025 om 13:34

Aankomende evenementen

23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland
25 Mar
Dag van de Zorginkoop 2025
  • Utrecht