15 februari 2017 om 10:33
< 1 min lezen

Takenpakket van patholoog wordt vaak onderschat

Dat pathologen alleen in lijken snijden, wordt vaak gedacht. Toch doet een patholoog in het ziekenhuis veel meer dan alleen de doodsoorzaak van iemand vaststellen. Frank van de Goot, forensisch patholoog, wil graag dat meer mensen weten wat het takenpakket van een patholoog is. Hij stelt juist veel bezig te zijn met het onderzoeken van ziektes bij levende patiënten. Dit meldt RTL Nieuws. 

Van de Goot maakt per dag 40 tot 60 diagnoses. Een groot deel daarvan is klinische pathologie, waarbij hij weefsel en cellen onderzoekt van levende patiënten. Daarbij bekijkt hij onder zijn microscoop bijvoorbeeld of cellen van een gezwel goedaardig of kwaadaardig zijn. Ook overlegt hij veel met andere specialismen om de beste behandeling te kiezen voor patiënten. Echter weten niet veel mensen dat dit ook onderdeel is van het werk van een patholoog. Dit komt vooral door misdaadseries op televisie, waarbij de patholoog het lijk opensnijdt en de doodsoorzaak vaststelt.

Toch is dat onderdeel van de forensisch pathologie, ook wel obductie genoemd, belangrijk werk dat niet genoeg wordt uitgevoerd. “Iedereen die in Nederland overlijdt en jonger is dan 35 jaar, moet wat mij betreft worden onderzocht”,  aldus Van de Goot. Wat op het eerste gezicht op een eenzijdig auto-ongeluk lijkt, kan veroorzaakt zijn door een aangeboren hartafwijking bij de bestuurder. Door het lichaam te onderzoeken kan dat worden vastgesteld en kunnen familieleden en kinderen worden ingelicht over mogelijke erfelijke factoren.

De reden dat slechts twee procent van alle doden in Nederland worden onderzocht, zijn de kosten. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert in de meeste gevallen de obductie uit. Deze moet voldoen aan allerlei eisen zodat de bevindingen in de rechtszaal overeind blijven. Dat brengt veel kosten met zich mee. Het onderzoek vindt alleen plaats bij mensen die door schieten, steken of een botsing om het leven zijn gekomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
  • Eva Hermans longeneeslijk
    • Ziekenhuizen

    Eva Hermans (@longeneeslijk) bijna 4 jaar na longkankerdiagnose overleden

    Vandaag om 12:44
    • Ziekenhuizen

    Patiënten tasten in het duister: geen idee van complicaties na prostaatverwijdering

    Vandaag om 11:27