18 maart 2025 om 08:40
< 1 min lezen

Tandartsenopleidingen kunnen minder nieuwe studenten aannemen dan verwacht

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Het tekort aan tandartsen in Nederland is groot. De beloofde uitbreiding van opleidingsplekken valt echter tegen. In plaats van de geplande 86 extra plekken per jaar komen er slechts 31 bij. Daarmee stijgt het aantal studenten dat jaarlijks aan de opleiding begint van 259 naar 290. Dit meldt Skipr.

Om de uitbreiding naar 345 studenten per jaar te realiseren, wilden ministers Fleur Agema van Volksgezondheid en Eppo Bruins van Onderwijs de opleiding inkorten van zes naar vijf jaar. Dit plan stuitte echter op forse bezwaren. Een wetswijziging zou nodig zijn, wat pas in 2033 effect zou hebben. Daarnaast waarschuwde een speciale commissie dat een kortere opleiding de kwaliteit en veiligheid van de zorg in gevaar zou brengen. Ook de tandheelkundige opleidingen zelf weigerden mee te werken aan een verkorting. Agema en Bruins hebben daarom besloten de studie zes jaar te laten duren, wat betekent dat minder nieuwe tandartsen worden opgeleid dan gehoopt.

Drie tandheelkundeopleidingen

Nederland kent drie tandheelkunde-opleidingen: in Amsterdam (144 studenten per jaar), Nijmegen (67) en Groningen (48). De extra 31 plekken verdelen zich over deze drie steden.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Ook Centraal Tuchtcollege berispt psycholoog en psychiater Thijs H.

    Gisteren om 13:27
    • Zorgpersoneel

    Oproep tot behoud van Engelstalige bachelor psychologie

    Gisteren om 09:46

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland