Werknemers Virenze beschuldigen bestuurder van fraude
De voormalig bestuursvoorzitter van Virenze gaf werknemers de opdracht om extra behandeltijd op te schrijven. In totaal zou het gaan om vierhonderd werknemers die meer behandelminuten moesten opschrijven dan ze daadwerkelijk hadden gemaakt, zeggen de medewerkers die zelf het woord fraude in de mond nemen. Door meer uren te schrijven, kan er meer tijd bij zorgverzekeraars en gemeenten gedeclareerd. Dit meldt Trouw.
Trouw heeft een interne mail van Virenze in handen, waarin duidelijk staat dat de directeur zijn werknemers de opdracht gaf om meer tijd te schrijven. In de mail was zelfs een lijst toegevoegd met daarin specifiek aangegeven waar zij extra minuten konden schrijven.
De bestuurder beweert dat dit de wens was van de externe accountant omdat medewerkers volgens hem minder uren maakten, en vooral niet genoeg declarabele uren maakten ten opzichte van andere instellingen. Werknemers geloven daar niets van en denken dat bestuurder Frans Kochen de bedrijfskosten zo probeerde te ‘verhalen’ op gemeenten en zorgverzekeraars.
Voor bepaalde behandelingen zijn er pakketten ingekocht waarvoor ook het aantal behandelminuten is vastgesteld. In het geval van Virenze ging het om pakketten van 1.800 tot drieduizend minuten, stelt Kochen. “Stel dat er dan 5 tot 55 minuten tijd wordt gecorrigeerd, levert dit bij meer dan 95 procent van de behandelpakketten geen winst op”, aldus Kochen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start mogelijk binnenkort een onderzoek. Of het inderdaad om fraude gaat is nog niet te zeggen. Dat is alleen het geval als de geschreven en gedeclareerde uren niet daadwerkelijk aan de patiënt zijn besteed.
Virenze ging afgelopen december failliet, maar kon een doorstart maken dankzij de overname van Parnassiagroep en MET ggz.
Door: Redactie Nationale Zorggids