Zeker 21 kinderen verwerkt door gynaecoloog die eigen sperma gebruikte
1 februari 2022 om 10:12
< 1 min lezen

Zeker 21 kinderen verwekt door gynaecoloog die eigen sperma gebruikte

Zeker 13 jaar lang kon een Leidse gynaecoloog van het Elisabethziekenhuis, nu Alrijne Ziekenhuis, kinderen verwekken met zijn eigen sperma. Tussen 1973 en 1986 heeft hij zijn eigen sperma succesvol gebruikt door 21 kinderen te verwekken. Bestuurder Peter Jue van het Alrijne Ziekenhuis noemt de handelingen van gynaecoloog Jos Beek onacceptabel. Dit meldt Omroep West. 

Fiom, specialist op het gebied van afstammingsvragen, kwam achter de dna-matches van 21 kinderen en nader onderzoek liet zien dat al deze kinderen na behandeling bij gynaecoloog Beek waren geboren. Uiteindelijk wist Fiom het dna te matchen met één van de kinderen van de man en lichtte het in de zomer van 2021 het ziekenhuis in.

Alrijne zegt enorm te zijn geschrokken van dit bericht. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Het lijkt erop dat Beek zijn sperma gebruikte bij vrouwen zwanger wilden worden van een anonieme spermadonor. Mogelijk verwekte hij nog meer kinderen. Beek overleed in 2019.

Andere gynaecologen

Van fertiliteitsarts Jan Karbaat is ook bekend dat hij kinderen verwerkte met zijn eigen sperma. Hij heeft mogelijk tachtig kinderen rondlopen in Nederland. Ook Jan Wildschut deed hetzelfde in Zwolle: het gaat om tientallen kinderen die hij met zijn eigen sperma verwekte. Ten tijde van de verwekkingen, was er bijna geen regelgeving en hadden artsen veel meer vrijheid. Ook was er minder toezicht op fertiliteitsbehandelingen met donorzaad.

Het Alrijne Ziekenhuis roept vrouwen en kinderen op om zich te melden als ze vermoeden dat Beeks sperma is gebruikt tijdens de behandeling.
 

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
  • zedenzaak barendrecht
    • Kraamzorg

    Celstraf geëist tegen vader die babydochter doodde: ‘Niet in een opwelling gebeurd’

    Vandaag om 11:15
    • Kraamzorg

    Onderzoek naar alarmdruk NICU levert studenten verpleegkunde Digitale Zorg Prijs op

    Gisteren om 13:42