
Zo gaan deze twee Gelderse zorginstellingen om met zzp’ers in 2025
GGNet en Sensire in Gelderland hebben het zwaarder sinds de start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. GGNet huurt nog altijd zzp’ers in, maar dat is slechts een tijdelijke maatregel. Bij ouderenzorginstelling Sensire zijn ze begin dit jaar per direct gestopt met zzp’ers waarbij sprake was van schijnzelfstandigheid. Hierdoor moeten collega’s, naasten en zelfs kantoorpersoneel bijspringen. Of er ook zzp’ers zijn overgestapt naar een vast dienstverband? Minimaal. Dit meldt Omroep Gelderland.
De Gelderse ggz-instelling probeert zzp’ers er nog altijd van te overtuigen om in dienst te treden. Hoewel het niet hard loopt, zijn er wel degelijk mensen in de verpleging en ondersteuning die inmiddels een contract hebben. Minder vaak kiezen psychologen, psychiaters en klinisch psychologen hiervoor. Van de 2.100 medewerkers bij GGNet, waren 103 zzp’ers. Een klein, maar belangrijk percentage, stelt bestuurder Annemarie Profittlich. De grootste groep bestond uit regiebehandelaren. “Die hebben we echt nodig.”
Iedereen heeft een regiebehandelaar
Gelukkig heeft GGNet nog geen afdelingen moeten sluiten, zoals in de randstad wel het geval is geweest. Op de crisisdienst staan nog altijd zzp’ers, omdat de instelling daar niet zomaar wilde stoppen met het aannemen van patiënten vanwege tekorten. GGNet heeft iedereen op 1 januari bij een regiebehandelaar kunnen onderbrengen.
Gestopt met schijnzelfstandigen
Sinds 1 januari 2025 is Sensire wel gestopt met schijnzelfstandigen, laat bestuurder Margje Mahler weten. Zestien zzp’ers hebben inmiddels een werknemerscontract, maar desondanks blijft het moeilijk om de roosters te vullen. Ook vast zorgpersoneel was niet blij met het vertrek van de zzp’ers. “Op sommige locaties ging het om 10 procent van de medewerkers die wij via de zzp-constructie inhuurden. Dat is geen makkelijk bericht. Tegelijkertijd hebben we extra ondersteuning aangeboden om de eerste weken van 2025 door te komen.”
Voor bewoners van de zorgcentra dat een vast gezicht vaker de standaard is, maar naasten krijgen ook vaker de vraag om hier en daar bij te springen. Op één locatie waren er twee huiskamers, maar daar is eentje van overgebleven. Daarbij heeft Sensire de flexpool kunnen uitbreiden en is er een andere vorm van roostering aangenomen.