11 april 2022 om 09:52
< 1 min lezen

Zorgpersoneel dementiezorg ziet werk mentaal en fysiek zwaarder worden

Zorgpersoneel in de dementiezorg ziet het werk steeds zwaarder worden. De zorgvraag van bewoners met dementie in verpleeghuizen wordt steeds complexer en kennis hierover ontbreekt. Het vak is inmiddels dusdanig zwaar geworden, dat 40 procent van de medewerkers weleens nadenkt over het verlaten van de sector. Dit meldt Pointer. 

Van de 190 door Pointer ondervraagde zorgverleners, zag het merendeel de groep met complexere zorgvragen groeien. Ouderen zijn hierdoor agressief, schreeuwen of dwalen rond. Bijna 80 procent van de zorgmedewerkers wil hier graag meer over leren, maar er is te weinig tijd voor bijscholing. 55 procent stelt dat het écht doorgronden van dit ‘probleemgedrag’ te veel tijd opslokt.

Te weinig aandacht voor passende scholing

Beroepsvereniging V&VN zegt de problemen te herkennen. Personeel in de verpleeghuiszorg wordt wel geschoold, maar vooral in bijvoorbeeld het zetten van katheters. Er is te weinig aandacht voor scholing naar gedrag van mensen met dementie en waar dit vandaan komt. “Juist daar zou de grootste inspanning op gericht moeten zijn, je moet mense namelijk kennen om goed voor ze te kunnen zorgen”, zegt bestuurder Jaap Kappert van V&VN.

Zorgverleners die meer kennis hebben over mensen met dementie, vinden hun werk minder zwaar. Ze kunnen beter met hun patiënten omgaan en zorgen daardoor voor meer rust in de hele bewonersgroep. Immers, het gedrag van een bewoner heeft ook invloed op de rest. En mensen met dementie zullen op hun beurt meer rust ervaren, doordat zij omgeven zijn door een stabiel, kundig team.

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • GGZ

    Healingsessie met paddo’s eindigt fataal: OM eist celstraf

    Vandaag om 13:21
    • GGZ

    Vrouwen met genetische aanleg voor depressie hebben ook verhoogd risico op hartziekten

    Gisteren om 11:17