Zorgprofessionals kampen met fysieke klachten en slaapproblemen door werkdruk
Zorgverleners die onregelmatige diensten draaien komen vaak thuis met allerlei lichamelijke klachten. Ze zijn niet alleen moe, maar hebben ook schouder-, nek of rugpijn en kampen geregeld met hoofdpijnklachten. Meer dan de helft van de zorgprofessionals heeft hier vaak of altijd last van, blijkt uit onderzoek van NU’91. Bijna 40 procent kampt daarnaast met slaapproblemen door hun werk. Voorzitter Femke Merel van Kooten maakt zich grote zorgen over de gezondheid van zorgverleners, aldus NU’91.
Gezondheidsklachten worden door zorgverleners vaak in verband gebracht met onregelmatige diensten, maar ook met een hoge mentale druk. Een ander veel gemeld probleem is dat verpleegkundigen en verzorgenden het gevoel hebben tekort te schieten door de werkdruk. Hierdoor kunnen ze niet altijd de zorg leveren die ze willen leveren. Zorgprofessionals hebben steeds vaker het gevoel te moeten kiezen wie er wel en geen zorg krijgt. “Dat gaat tegen mijn zorgethiek in”, zegt een respondent. Daarnaast ervaren de professionals vaak het gevoel dat ze hun werk nooit kunnen afmaken, waardoor ze continu achter de feiten aanlopen. Ze voelen zich dagelijks tekortschieten in bijvoorbeeld persoonlijke verzorging of sociaal contact.
Niet verrassend, wel zorgwekkend
NU’91 is niet verrast door de resultaten, maar noemt ze desalniettemin zorgwekkend. “Het is een prachtig vak, maar de uitdagingen en de zware werkdruk zijn niet te negeren”, zegt Van Kooten. Daarom pleit haar organisatie voor structureel betere roosters met aandacht voor werk-privébalans. Ook hebben verpleegkundigen en verzorgenden recht op meer zeggenschap over hun werktijden. Belangrijk is daarnaast dat zij voldoende tijd krijgen voor pauzes. Maar er is meer nodig. “Daarom werken wij aan een document met concrete aanbevelingen, die we op korte termijn zullen presenteren. De input die de zorgprofessionals ons hebben gegeven, is daarin van groot belang.”