10 december 2024 om 13:24
< 1 min lezen

Zorgsector onder druk door aanpak schijnzelfstandigheid

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

De zorgsector staat voor grote uitdagingen nu de Belastingdienst vanaf 2025 strenger gaat toezien op schijnzelfstandigheid. Vooral in deze sector, waar het aantal zzp’ers in vijf jaar met 60 procent is gestegen, dreigen forse gevolgen voor zowel zorgaanbieders als zelfstandigen. Dit meldt ABN AMRO.

In de zorg wordt regelmatig gebruikgemaakt van zzp’ers voor structurele taken, zoals vaste diensten in roosters. Dit kan worden gezien als een dienstverband, wat werkgevers blootstelt aan financiële risico’s zoals naheffingen en boetes. Voor zelfstandigen betekent dit mogelijk het verlies van fiscale voordelen. Volgens ABN AMRO is dit probleem wijdverbreid: circa 250.000 zzp’ers in Nederland vallen mogelijk onder de risicocategorie.

Minder flexibele zorgverlening

Zorgaanbieders kunnen verschillende maatregelen nemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit varieert van het aanbieden van vaste contracten tot het inschakelen van uitzendbureaus. Echter, de verhoogde kosten en complexiteit van deze oplossingen kunnen leiden tot een verminderde flexibiliteit in de zorgverlening, terwijl de sector al onder druk staat door personeelstekorten.

Meer duidelijkheid

Mario Bersem, sectoreconoom, roept op tot snelle actie: de overheid moet meer duidelijkheid bieden over de grenzen van zelfstandig ondernemerschap. Hij benadrukt dat deze veranderingen plaatsvinden middenin een positieve economische vooruitblik voor 2025, waarin de zorg naar verwachting met 4 procent zal groeien.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Bonden en werkgevers eindelijk weer om de tafel voor cao ouderen- en thuiszorg

    Vandaag om 09:59
    • Zorgpersoneel

    Geen ambulante jeugdhulp van Triade Vitree meer in Almere

    Gisteren om 11:01