Jeugdwerkloosheid in Nederland sterk gedaald in laatste jaren
De algehele werkloosheid is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8.000 per maand afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hiermee kwam het aantal werklozen in januari uit op 480.000. Voor de jeugdwerkloosheid geldt dat Nederland op de tweede plaats staat binnen Europa, met een heel laag aantal werkloze jongeren. Dit meldt het CBS.
De jeugdwerkloosheid piekte in september 2013. Toen was bijna 14 procent van de jongeren in de beroepsbevolking werkloos. Daarna daalde de werkloosheid onder jongeren en kwam in januari uit op 9,8 procent. Nederland heeft na Duitsland de laagste jeugdwerkloosheid in Europa.
In 2016 bestond drie kwart van de werkloze jongeren uit onderwijsvolgenden. Van alle onderwijsvolgende jongeren in de beroepsbevolking was 11,6 procent werkloos; bij niet-schoolgaande jongeren was het werkloosheidpercentage 8,9.
Het aantal jongeren met betaald werk is de afgelopen 12 maanden met 42.000 toegenomen. Bijna twee derde hiervan betreft banen van meer dan 12 uur per week. In januari kwam het aantal jongeren met betaald werk uit op ongeveer 1,3 miljoen.
Bij UWV komt het aantal lopende WW-uitkeringen voor alle leeftijden in januari 2017 uit op 419.000, 1,6 procent meer dan in december vorig jaar. De stijging in januari is lager dan in voorgaande jaren. In seizoengevoelige sectoren zoals de bouwnijverheid, de landbouw en bij uitzendbedrijven nam het aantal uitkeringen relatief het sterkst toe. De toename zit vooral bij mannen en jongeren tot 35 jaar, omdat zij een groot deel uitmaken van de sectoren bouwnijverheid en uitzendbedrijven.
Door: Redactie Nationale Zorggids