Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg, FBZ

AMSTERDAM (Novum) - De Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ) wil dat er snel een zorgakkoord komt. Volgens de vakbond wordt het overleg op dit moment 'gegijzeld door de situatie in de thuiszorg'. Vakbond Abvakabo gaf zaterdag aan een aanbod van het kabinet af te wijzen, omdat er te veel wordt bezuinigd op de thuiszorg. Volgens FBZ staan er echter meer belangen op het spel dan alleen de thuiszorg.

De bond roept staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) op om snel een knoop door te hakken. De staatssecretaris dreigde dit weekeinde al eventueel een akkoord zonder Abvakabo te sluiten met andere bonden en met werkgevers.

Het zorgakkoord gaat onder meer over de werkgelegenheid en de salarissen in de zorg. Gehoopt werd dat vrijdag al een pakket met afspraken kon worden gepresenteerd, maar de gesprekken liepen spaak.

Abvakabo hoopt dat het zorgakkoord voor het weekeinde rond is. De bond wil dat een groter deel van het budget voor huishoudelijke hulp in stand blijft. Het kabinet biedt aan om zestig procent van het thuiszorgbudget te handhaven. Dat is tien procent meer dan in het bod van vrijdag en 35 procent meer dan in het regeerakkoord was afgesproken. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk is in de race om Ton Heerts op te volgen als voorzitter van vakcentrale FNV.

Bij FBZ zijn ongeveer 27.500 mensen aangesloten. Ambtenarenvakbond Abvakabo telt er iets minder dan 350 duizend.