Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem

DEN HAAG (Novum) - Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is optimistisch over de kans dat er eind deze week een zorgakkoord ligt. Hij verwacht niet dat de nullijn voor zorgmedewerkers deel uitmaakt van dat akkoord, 'maar er is nog niets weggegeven'. Dat zei hij dinsdag in het wekelijks gesprek van de minister op RTL Z.

Voor Dijsselbloem is het belangrijkst dat de bezuinigingen op de AWBZ in stand blijven. Het kabinet heeft op die volksverzekering 4,5 miljard euro aan bezuinigingen ingeboekt. Als die weg zouden vallen ontstaat een flink gat in de begroting, aldus de minister.

Het zorgakkoord werd in eerste instantie afgelopen weekend verwacht. De partijen waren het echter nog niets eens over het aantal banen dat in de zorg moet verdwijnen. Mocht het inderdaad tot een zorgakkoord komen, dan kan Dijsselbloem dat nog meesturen met de Nederlandse begroting die op 30 april op het bureau van de Europese Commissie moet liggen.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen ondertussen zo snel mogelijk worden geïnformeerd over het zorgakkoord. Mogelijk volgt nog deze week een debat. SP'er Renske Leijten deed het verzoek om het parlement 'per omgaande' te informeren over de stand van zaken van het akkoord. Zij kreeg steun van vrijwel alle oppositiepartijen.

Alexander Pechtold (D66) wil duidelijkheid voor het debat van donderdag over de conceptbegroting die naar Brussel wordt gestuurd. Het zorgakkoord kan daarop namelijk ook van invloed zijn, stelde hij. Dat is vooral het geval als de nullijn wordt losgelaten.

De VVD liet weten geen behoefte te hebben aan informatie omdat er nog geen akkoord is. Een debat en een brief is daarom prematuur, klonk het uit liberale hoek.