Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet-Rutte 2 is bereid om alle mogelijke bezuinigingsmaatregelen met de oppositie te bespreken, ook die zijn vastgelegd in het sociaal akkoord, het zorgakkoord en het woonakkoord. "Het is echter aan de partijen die met ons aan tafel willen of zij die akkoorden willen opblazen", zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in de Tweede Kamer.

Het kabinet wil alle akkoorden in stand houden. "We willen het orde op brengen van de begroting en de akkoorden graag verenigen", aldus Dijsselbloem.

De minister herhaalde donderdag de uitnodiging aan de oppositiepartijen om met het kabinet aan tafel te gaan over de 4,3 miljard euro aan bezuinigingen waartoe mogelijk dit najaar alsnog wordt besloten. Die bezuinigingen zijn in het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers in de ijskast gezet, maar 'herleven' in het najaar als de economische groei tegen blijkt te vallen. Voor een miljard is na het deze week gesloten zorgakkoord echter nog geen dekking gevonden.

Dijsselbloem wil niet zoals in een motie van de Tweede Kamer is verzocht voor de zomer al met concrete invulling komen voor dit miljard aan niet-ingevulde bezuinigingen. De 'suggesties' van het kabinet worden op tafel gelegd tijdens de gesprekken met de oppositiepartijen. "Ik hoor dan wel wat zij daarvan vinden."