Logo_sensire

(Novum) - De elfhonderd thuiszorgmedewerkers die worden ontslagen door thuiszorgorganisatie Sensire kunnen aan de slag bij concurrent TSN. Dat maakte vakbond Abvakabo FNV donderdag bekend. De werknemers krijgen bij TSN, een grote zorgaanbieder in de achterhoek, hetzelfde contract en salaris dat ze bij Sensire hadden.

Voorwaarde is wel dat de Achterhoekse gemeenten waarvoor Sensire werkte niet gaan bezuinigen op thuiszorg. De grootste gemeente Doetinchem heeft al aangegeven mee te werken aan het voorstel. Daardoor houdt in ieder geval een kwart van al het Sensire-personeel zijn baan. De besturen van de andere gemeenten besluiten dinsdag of ze instemmen met het plan.

Sensire vroeg eerder dit jaar ontslag aan voor alle elfhonderd thuiszorgmedewerkers, omdat het onduidelijk was hoe veel gemeenten volgend jaar aan thuiszorg wilden uitgeven. De thuiszorgorganisatie was van plan volgend jaar met goedkopere alfahulpen te gaan werken, maar zag na protest van de vakbonden af van deelname aan een nieuwe aanbesteding.

Na verscheidene stakingen besloot minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) twee weken geleden om een waarnemer aan te stellen. Deze onafhankelijke derde partij moest zicht krijgen 'op het proces rondom de aanbesteding van de huishoudelijke hulp en de naleving van de gemaakte afspraken'.