Normal_13944402870010_1

(Novum) - Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is het aantal mensen dat de zoektocht naar een baan heeft opgegeven bijna verdubbeld. Vooral mensen die tien jaar of minder hebben te gaan tot hun pensioen zoeken niet meer naar een baan, omdat ze de kans op succes te klein achten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld.

Vooral in de afgelopen jaren nam het aantal 'ontmoedigden' flink toe, van 46 duizend in 2010 en 2011 tot zeventigduizend in 2013. In 2008 waren er 37 duizend mensen te somber over hun kansen om een zoektocht naar een baan aan te vangen.

De ontwikkeling van het aantal werkwilligen volgt ongeveer de ontwikkeling van de werkloosheid, meldt het statistiekbureau. Die is de afgelopen jaren ook flink toegenomen, van minder dan vierhonderdduizend naar zevenhonderdduizend. Het aandeel ontmoedigden schommelt al sinds 2008 rond de zes procent onder alle werkwilligen.

Onder ouderen zijn er meer ontmoedigden dan onder jongeren. Tussen de 55 en 65 jaar is het aandeel somber gestemde werklozen 12,3 procent. Onder de werkwilligen onder de 35 jaar is dat om en nabij de drie procent. Tussen de 35 en 45 jaar was dat 5,3 procent.

Baanzoekende vrouwen zijn daarnaast ook somberder over hun kansen dan mannen. Het aandeel ontmoedigden is met 7,2 procent anderhalf keer zo hoog als onder mannen. Vooral de afgelopen twee jaar zijn er relatief veel vrouwen afgehaakt op hun banenzoektocht.