Aftrekposten

(Novum) - Het kabinet wil alle meevallers inzetten om via lagere belastingen meer banen te creëren. Dat meldden bronnen rond het kabinet, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Het kabinet is volgens de bronnen niet van plan het hele belastingsysteem op de schop te gooien om lagere belastingen mogelijk te maken. Wel zou het systeem eenvoudiger moeten worden.

Het kabinet zou vooral belemmeringen moeten wegnemen voor ondernemers. "Het moet gemakkelijker en goedkoper worden om mensen in dienst te nemen", schrijft de zakenkrant. VVD en PvdA werken de plannen momenteel uit, aldus het FD. Vorige week pleitte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) al voor het gecoördineerd verlagen van belastingen op arbeid in Europa, om zo meer banen te creëren.

Het kabinet van PvdA en VVD zou onder meer werken aan het schrappen van aftrekposten en het omlaag brengen van het aantal huishoudens dat toeslagen krijgt. Verder zou worden overwogen om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen. Daarvoor pleitte de Europese Commissie maandag ook in haar landenspecifieke aanbeveling voor Nederland. De maatregelen zouden moeten worden gecompenseerd door de belastingtarieven omlaag te gooien.

Volgens het FD trekken de twee regeringspartijen het initiatief weer naar zich toe, door te kiezen voor meer banen. In de afgelopen maanden werden de meevallers juist uitgegeven door de bevriende oppositiepartijen, die nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer. "Door alle meevallers en aanpassingen in het kader van meer banen te plaatsen, kunnen andere partijen daar met goed fatsoen niet tegen zijn", aldus de analyse van de krant.