Normal_economie_geld

(Novum) - Ruim vier op de tien ondernemers zijn niet of onvoldoende voorbereid op ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ze dekken zich niet of te weinig in omdat ze een werkende partner hebben, niet verwachten ziek te worden of spaargeld achter de hand hebben. Dat stelt verzekeraar Univé dinsdag na onderzoek onder 350 zelfstandigen.

Zo'n 43 procent van de ondervraagden heeft volgens de onderzoekers onvoldoende reserves om eigen arbeidsongeschiktheid op te vangen. In de creatieve industrie zitten met ruim vijftig procent de meeste ondernemers die volgens Univé te weinig voorbereidingen hebben getroffen. In de zakelijke dienstverlening is dat 49 procent, in de bouw 47 procent.

Een derde van de 350 ondernemers is niet in staat ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van het personeel financieel op te vangen. 61 procent heeft bovendien geen vervanging achter de hand, mocht er personeel wegvallen.

Ondernemers die zich niet verzekeren laten dit na omdat ze vinden dat de maandelijkse kosten te hoog zijn. Maar ze zijn lang niet altijd op de hoogte van de kosten door verzuim van werknemers. Die kunnen flink oplopen, aldus Univé.

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.