Normal_14080087140010_1

(Novum) - De werkloosheid in Nederland daalt volgend jaar harder dan eerder was voorzien. Volgens de donderdag gepubliceerde macro-economische tussenraming van het Centraal Planbureau (CPB) komt de werkloosheid in 2015 gemiddeld uit op 6,75 procent. In juni werd nog 7,25 procent voorzien.

Ook de raming voor de werkloosheid voor dit jaar is naar beneden bijgesteld. Waar eerst een percentage van 7,25 procent werd voorzien, wordt nu een gemiddelde werkloosheid over het gehele jaar van 7,0 procent verwacht.

In juni lag de werkloosheid, volgens de internationale ILO-definitie die door het CPB wordt gehanteerd, overigens op 6,8 procent. In februari stond de werkloosheid op het voorlopig hoogste punt dit jaar, op 7,3 procent.

Het aantal werklozen komt volgens het CPB volgend jaar uit op 605 duizend, ongeveer het niveau van 2013. In 2012 zaten slechts 469 duizend personen zonder werk.

De mensen met een baan in de marktsector krijgen er volgend jaar volgens het CPB anderhalf procent bij. Dat is een kwart procentpunt lager dan eerder was voorzien. De koopkracht blijft volgend jaar volgens de planbureaucijferaars gelijk, na een stijging van anderhalf procent dit jaar. In juni werd nog een stijging van de koopkracht met een kwart voorzien.

Ondanks de daling van de koopkracht verwacht het planbureau wel dat de consumptie van huishoudens harder toeneemt dan eerder was voorzien. Het CPB verwacht nu een plus van een procent, terwijl in juni driekwart procent was voorspeld.