Normal_marathon_rennen_joggen_lopen

(Novum) - Een magazijnmedewerker die op staande voet werd ontslagen omdat hij tijdens zijn ziekte een marathon liep, krijgt van de rechter alsnog zijn gelijk. In een bodemprocedure bij de rechtbank Groningen is bepaald dat het ontslag ongeldig is en de werknemer recht heeft op achterstallig loon, vakantiegeld en vakantiedagen. Bij elkaar gaat het om ruim tienduizend euro bruto.

De man is sinds begin 2012 arbeidsongeschikt, maar liep in april 2013 vervolgens wel de marathon van Rotterdam. Ook was hij thuis aan het klussen en deed hij regelmatig mee aan andere hardloopwedstrijden. Toen zijn werkgever, een installatiebedrijf uit Groningen, hierachter kwam, werd hij onmiddellijk de laan uit gestuurd.

Eerder liep al een kort geding over de zaak. Toen kreeg de werkgever gelijk. Maar nu oordeelt de rechter dat het bedrijf nooit op de stoel van arts had mogen gaan zitten. De rechter verwijt de werkgever dat hij zonder overleg met de bedrijfsarts zelf de conclusie heeft getrokken dat hardlopen en klussen het herstel in de weg zouden staan.

Vakbond CNV, die de man bijstaat, laat weten dat de werkgever in hoger beroep wil. De werknemer is inmiddels op zoek naar ander werk.