Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Vandaag hebben bijna dertig werkgevers bij HWW Zorg in Den Haag in het bijzijn van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een akkoord gesloten over bevordering van taalvaardigheid op de werkvloer. De ondertekenaars komen uit verschillende branches waaronder de voedingsmiddelenindustrie, schoonmaak, uitzendbranche, de rijksoverheid en de gezondheidszorg. Doel van het taalakkoord is om ook andere werkgevers en werknemers te stimuleren zich in te zetten voor taalontwikkeling op de werkvloer.

Zo’n anderhalf miljoen mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift. De helft hiervan heeft een baan. Dagelijkse werkzaamheden zoals het invullen van formulieren, lezen van veiligheidsinstructies, versturen van e-mails of communiceren met collega’s en klanten kunnen voor hen een grote opgave zijn. Zonder voldoende taalbeheersing is verdere ontwikkeling van een medewerker vaak lastig. De sleutel om dit te doorbreken ligt bij werkgevers en werknemers.

De ondertekenaars van het Taalakkoord zien elke dag hoe belangrijk taalvaardige medewerkers zijn voor klantcontacten, veiligheid op de werkvloer, doorgroeimogelijkheden en duurzame inzetbaarheid. Zij zetten zich daarom enthousiast in om de taalvaardigheid van werknemers een impuls geven en sporen andere werkgevers aan hetzelfde te doen. Via de 29 werkgevers die vandaag in Den Haag bijeen waren wordt geprobeerd om komend jaar 300 andere werkgevers te bereiken. Tijdens de bijeenkomst van vandaag liet gastheer HWW Zorg zien dat investeren in taal impact heeft op werknemers, werkgevers en ook cliënten.

© Nationale Zorggids