Normal_spaarvarkent45

(Novum) - Een ondernemingsraad (or) kan straks meepraten over de beloning aan de top van het bedrijf. Ook krijgt een or meer invloed op pensioenregelingen. Minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hebben hiervoor een wetsvoorstel gemaakt. Daarover kan iedereen tot 17 maart zijn mening geven via internet. Asscher en Klijnsma zullen de reactie verwerken in hun plannen.

Asscher kondigde al eerder aan dat ondernemingsraden beter geïnformeerd moeten worden over de verhoudingen tussen de beloningen aan de top van een bedrijf en de werkvloer. Daarover moet verplicht een gesprek gaan plaatsvinden. De nieuwe maatregel geldt voor bedrijven met meer dan honderd werknemers.

Het instemmingsrecht voor de or bij pensioenen wordt verder uitgebreid. Op dit moment heeft de or geen instemmingsrecht bij een wijziging van een pensioenregeling die is ondergebracht bij een pensioenfonds. Dit wordt straks wel mogelijk. Dat geldt niet als er al afspraken zijn gemaakt in een cao over pensioenen.