Normal_geld_munt_1_euro

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de Nederlandse economie volgend jaar iets harder groeit dan werd verwacht. Vakbond FNV wil dat deze groei ingezet wordt om de ruim 600 duizend werkloze Nederlanders perspectief te bieden. Ook moet het kabinet ervoor zorgen dat werkenden goed rond kunnen komen van een echte baan. Dit meldt de FNV.

"Natuurlijk is het goed om te zien dat de Nederlandse economie opkrabbelt. Helaas biedt die groei ook in 2016 geen uitkomst voor de ruim 600 duizend Nederlandse werklozen. Weliswaar daalt de werkloosheid heel licht, maar het lijkt wel alsof het kabinet hen vergeten is en voorlopig alleen prioriteit geeft aan de eigen staatskas", zegt FNV-bestuurder Leo Hartveld.

Het CPB verwacht een economische groei van 2,4 procent in 2016 na een vooruitgang met 2 procent dit jaar. In juni rekende het planbureau nog op een plus van 2,1 procent volgend jaar. 

De FNV vreest dat de groei van de economie niet terechtkomt bij diegenen die daar voor zorgen. Hartveld: "De cijfers laten zien dat ook werkenden het in 2016, ondanks een lichte koopkrachtgroei, moeilijk zullen krijgen als de gemiddelde loonstijging niet eens boven de 1,5 procent uitkomt. Daarom blijven wij strijden voor een fatsoenlijke loonsverhoging. Daarnaast is het schokkend om te zien dat gepensioneerden en mensen met een uitkering al helemaal niet op enige vooruitgang hoeven te rekenen."

© Nationale Zorggids