Normal_centraal_bureau_statistiek_cbs_heerlen

In september 2015 zijn er, voor zittingsdagen gecorrigeerd, zeven faillissementen minder uitgesproken dan in augustus, meldt CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen bereikt daarmee het laagste niveau sinds oktober 2008. De dalende trend van het aantal faillissementen houdt aan. 

Er zijn 367 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in september 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste negen maanden van 2015 uit op 4.020. Dat is ruim 21 procent minder dan in dezelfde periode van 2014.

In de gezondheids- & welzijnszorg zijn er tien bedrijven en instellingen failliet gegaan. Dat is een lichte stijging ten opzichte van augustus 2015, toen er slechts vier bedrijven en instellingen in deze sector failliet gingen. Maar over heel 2015 gezien is september een gunstige maand, aangezien in het eerste halfjaar van 2015 het aantal faillissementen constant boven de tien lag.

De meeste faillissementen in september zijn uitgesproken in de handel, namelijk 77. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 54. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de bouwnijverheid (43). 

© Nationale Zorggids