Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Het aantal banen in de zorgsector is in het derde kwartaal afgenomen ten opzichte van het tweede kwartaal. In totaal zijn er 7.000 minder banen in de zorg. In geen enkele andere sector is een dergelijke daling te zien. Dat meldt CBS.

Opvallend is dat het aantal openstaande vacatures in de zorg wel groeit. Eind september waren er bijna 17.000 vacatures. Ook dit kwartaal is het aantal banen in deze bedrijfstak afgenomen en staan er opnieuw meer vacatures open.

In het afgelopen kwartaal waren 605.000 mensen werkloos, 12.000 minder dan in het tweede kwartaal. Daarmee was 6,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Hoewel de werkloosheid in het derde kwartaal lager was dan een kwartaal eerder, liep het aantal werklozen in augustus en september weer licht op.

Alle sectoren bij elkaar genomen is het aantal banen en vacatures in het derde kwartaal van 2015 toegenomen. Het aantal banen steeg met 33.000. Vooral uitzendbanen droegen bij aan de groei. Ook kwamen er duizend vacatures bij, zodat de teller eind september op 132.000 stond.

Het hogere aantal werkenden in het derde kwartaal kwam volledig voor rekening van mannen. In de voorafgaande vier kwartalen nam juist het aantal werkzame vrouwen toe. Het aantal jongeren van 15 tot 25 jaar met betaald werk was in het derde kwartaal 11.000 lager dan een kwartaal eerder. In de vier voorafgaande kwartalen vertoonde het aantal werkende jongeren nog een stijgende lijn. De jeugdwerkloosheid nam echter in het derde kwartaal licht toe.

De langdurige werkloosheid is in het derde kwartaal gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Ruim vier op de tien werklozen waren minimaal een jaar werkloos. Dat waren er 238.000, 13.000 minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral 45-plussers zijn vaak langdurig werkloos: zes op de tien hadden in het derde kwartaal minstens een jaar geen werk. 

© Nationale Zorggids