Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

De komende jaren zal het tekort aan hbo-verpleegkundigen toenemen. Vooral de thuiszorg zal dit tekort gaan merken. De animo onder de studenten is echter wel groot. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CAOP. Dit meldt NOS.

Reden voor het toenemend tekort aan hbo-verpleegkundigen zijn de weinige stageplekken die beschikbaar zijn. Hierdoor beperken hogescholen het aantal plaatsen voor verpleegkunde. Op 15 van de 17 hogescholen moet daarom al geloot worden om toegelaten te worden tot de studie.

En zelfs dan kan het lastig zijn om een goede stage te vinden. Studenten zijn daardoor soms genoodzaakt om op een lager niveau stage te lopen. Het nadeel hiervan is dat het geleerde minder goed toepast kan worden op de stageplek. Volgens Caroline Van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleiding Verpleegkunde, kan een alternatief in de vorm van bijvoorbeeld een praktijkopdracht gezocht worden, maar gaat dit ten koste van de kwaliteit van de opleiding.

Omdat de zorg verandert, zijn er de komende jaren steeds meer hbo'ers nodig volgens Van Mierlo. Niet alleen in de thuishulp, maar ook in het ziekenhuis. Ziekenhuispatiënten, die nu ontslagen kunnen worden en thuis verpleging krijgen, moeten hierdoor straks misschien langer in het ziekenhuis blijven.

©Nationale Zorggids