Normal_daling_geld_minder_1

Vijf grote pensioenfondsen presenteerden deze week hun kwartaalcijfers en waarschuwden dat er mogelijk weer pensioenen moeten worden gekort in 2017. De FNV wil dat de politiek nu ingrijpt en de pensioenen van miljoenen werkenden en gepensioneerden beschermt, zo meldt de vakbond. 

FNV-bestuurder Gijs van Dijk vindt dat de politiek nu daadkracht moet tonen. “We hebben al vele malen gewaarschuwd voor de gevolgen van de lage rente voor pensioenfondsen”, zegt hij. “Nieuwe kortingen tasten het vertrouwen in ons pensioenstelsel nog verder aan. Dat kan en mag niet gebeuren. De politiek kan niet langer wegkijken en pensioendeelnemers aan hun lot overlaten.”

Van Dijk is van mening dat de de maatregelen van de Europese bank (ECB), maar ook die van de Nederlandsche Bank (DNB) ervoor zorgen dat de pensioenen van miljoenen werkende en gepensioneerde Nederlanders onder druk staan. “Vooral de koopkracht van gepensioneerden is hierdoor de afgelopen tijd sterk verminderd. De pensioenfondsen hebben weer lucht nodig, want sommige deelnemers hebben al 10 tot 15 procent ingeleverd de afgelopen tijd, mensen met een klein pensioen komen daardoor in financiële problemen. We willen dat de politiek nu ingrijpt en de pensioenen van mensen beschermt.” 

© Nationale Zorggids