Logo_fnv_logo

Het opheffen van de sollicitatieplicht voor 60-plussers. Vele media berichten er vrijdag over. Een tijdelijke oplossing, vindt de FNV. Vooral de mentaliteit van werkgevers om op leeftijd te discrimineren moet veranderen. Bij sollicitaties moeten ervaring en expertise weer meetellen. Dat meldt FNV.

Vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV zegt over dit plan: “Gezien de hoge werkloosheid en de geringe kansen van ouderen op de arbeidsmarkt is een tijdelijke opheffing van de sollicitatieplicht voor 60-plussers wellicht een oplossing. 60-plussers solliciteren zich suf, schrijven honderden brieven, maar maken in het algemeen momenteel geen enkele kans op de arbeidsmarkt. Dit is op zijn zachtst gezegd zeer demotiverend.”

Hij vervolgt: “Maar opheffen van de sollicitatieplicht is geen echte oplossing natuurlijk; de uitzichtloze situatie van veel werklozen moet structureel worden aangepakt, zeker ook die van ouderen. Iedereen moet een kans hebben om tot de pensioenleeftijd door te werken. Er moet dus gewerkt worden aan meer Echte banen en een eerlijkere verdeling van de banen.”

Ook de mentaliteit van werkgevers moet veranderen, vindt Kuin. “Discrimineren op leeftijd deugt simpelweg niet. Ervaring, talent en expertise moeten meetellen wanneer iemand solliciteert. Pas als die mentaliteit van werkgevers verandert, kun je oudere werkzoekenden echt verplichten te solliciteren. Dan maken ze ook echt een kans. De motivatie bij oudere werknemers om te werken ís er, nu de werkgevers nog.”

©Nationale Zorggids