Normal_baan_vacature_werkloos

De werkloosheid is verder gedaald. In juni waren er 550 duizend mensen werkloos, ofwel 6,1 procent van de beroepsbevolking. Een half jaar eerder waren er nog 588 duizend werklozen. Verder zijn er sinds december 2015 ruim 80 duizend mensen met betaald werk bijgekomen. UWV telde eind juni 438 duizend WW-uitkeringen. In de zorg en welzijn daalde het aantal aanvragen voor een uitkering met 20 procent. Dat meldt CBS.

UWV verstrekte de eerste helft van dit jaar 262 duizend nieuwe WW-uitkeringen, dat is ruim 27 duizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor 55-plussers bleef de daling beperkt tot 2 procent. Alle sectoren, met uitzondering van het grootwinkelbedrijf, lieten in de eerste zes maanden van dit jaar een daling zien van het aantal nieuwe WW-uitkeringen. Met name vanuit de sectoren bouwnijverheid en zorg en welzijn (-20 procent) kwamen er minder aanvragen voor een uitkering binnen.

In de eerste helft van 2016 daalde het aantal werklozen van 588 duizend in december 2015 tot 550 duizend in juni 2016. Het werkloosheidspercentage nam in deze periode af van 6,6 naar 6,1. Zowel bij mannen als vrouwen daalde de werkloosheid. Wel is de werkloosheid onder vrouwen hoger dan onder mannen; 6,6 tegen 5,7 procent. Ondanks een lichte toename in het eerste kwartaal was ook de jeugdwerkloosheid in juni lager dan in december.

De stijging van het aantal mensen met werk was in het eerste half jaar groter dan de afname van het aantal werklozen. Dat komt door mensen die (op)nieuw de arbeidsmarkt opkomen en niet meteen een baan vinden. Hierdoor daalt de werkloosheid wat minder hard. Er zijn wel meer werklozen die betaald werk vinden dan mensen met werk die werkloos worden.

Onlangs berichtte CBS dat er vooral in de zorg minder banen waren. Maar het aantal vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar steeg met 8.000. Het aantal werklozen in de zorg daalde met 24 duizend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids