Normal_baan_vacature_werkloos

De werkloosheid blijft dalen. Vooral onder 45-plussers daalde de werkloosheid in de afgelopen maanden sterk. In augustus waren 521.000 mensen werkloos, oftewel 5,8 procent van de beroepsbevolking. Een half jaar eerder waren dat er nog 581.000, wat neerkomt op 6,5 procent. Het aantal werkenden nam met 108.000 toe. UWV telde eind augustus 427.000 WW-uitkeringen. Vanuit de sector zorg en welzijn kwamen er 24,6 procent minder aanvragen voor een uitkering binnen. Dat meldt CBS.

UWV verstrekte tot en met augustus dit jaar 334.000 nieuwe WW-uitkeringen, 56.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor 55-plussers bleef de daling beperkt tot 8,2 procent. Alle sectoren, met uitzondering van het grootwinkelbedrijf en de metaalindustrie, lieten dit jaar een daling zien van het aantal nieuwe WW-uitkeringen. Met name vanuit de sectoren bouwnijverheid (-28,9 procent), grafische industrie (-25,4 procent) en zorg en welzijn (-24,6 procent) kreeg UWV minder aanvragen voor een uitkering.

De afname van de werkloosheid was het afgelopen half jaar het sterkst onder 45-plussers. Meer dan de helft van de daling kwam voor rekening van deze leeftijdsgroep. Sinds de piek van het totaal aantal werklozen in februari 2014 daalde de werkloosheid vooral onder 25- tot 45-jarigen. Het aantal werkloze 45-plussers bleef twee jaar lang vrijwel ongewijzigd. In het afgelopen half jaar daalde de werkloosheid echter ook onder 45-plussers. Eerder rapporteerde CBS al dat de werkloosheid onder 55-plussers lager is dan een jaar geleden, maar dat het aandeel langdurig werklozen nog niet is afgenomen.

Het aantal werklozen is de afgelopen maanden steeds sneller gedaald. Dat komt vooral doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Het aantal werklozen dat een baan vindt blijft daarnaast onverminderd hoog. Het totale aanbod op de arbeidsmarkt (werkenden plus werklozen) nam licht toe omdat het aantal toetreders nog steeds groter is dan het aantal mensen dat de arbeidsmarkt verlaat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids