18 maart 2014 om 10:57
2 minuten lezen

CPB: voorzichtig herstel in Nederland

(Novum) – Er is sprake van voorzichtig herstel in Nederland en dat is goed nieuws. Die boodschap gaf directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Laura van Geest dinsdagochtend tijdens de presentatie van het Centraal Economisch Plan 2014. De consumptie zal in 2015 voor het eerst in jaren weer stijgen.

De belangrijkste cijfers uit het Centraal Economisch Plan werden twee weken geleden al bekendgemaakt en zijn sindsdien niet gewijzigd: de economie groeit dit jaar met 0,75 procent en volgend jaar met 1,25 procent. Het overheidstekort bedraagt dit jaar 2,9 procent en daalt volgend jaar naar 2,1 procent. De werkloosheid loopt dit jaar op tot 650 duizend maar daalt volgend jaar naar 635 duizend personen.

De aantrekkende groei wordt vooral veroorzaakt door de toenemende uitvoer, wat weer een gevolg is van de aantrekkende wereldeconomie. Van Geest verwacht ook dat in 2015 de consumptie voor het eerst sinds jaren weer zal stijgen. De koopkracht valt met een kwart procent volgend jaar wel iets lager uit dan de 1,25 procent van dit jaar. De hogere koopkracht wordt dit jaar vooral veroorzaakt door lagere zorg- en pensioenpremies.

Er ligt nog wel een aantal onzekerheden op de loer die het begrotingstekort nog kunnen doen stijgen. Zo is er nog onzekerheid over de ontwikkeling van de zorguitgaven. Ook is onduidelijk of de hervorming van de langdurige zorg volgend jaar de gewenste besparing kan opleveren.

Ook de crisis in Oekraïne kan nog roet in het eten gooien. Als de olie- en gasprijzen flink gaan bewegen en de wereldhandel een knauw krijgt, dan valt de groei dit en volgend jaar lager uit. “Er is geen sprake van krimp, maar het ziet er dan wel echt zwakker uit dan voorzien”, aldus Van Geest.

De CPB-directeur deed verder haar best om geen politieke uitspraken te doen. De gunstige cijfers zijn door verschillende partijen aangegrepen om lastenverlichting te bepleiten. “Dat laat ik over aan politici, daar ga ik verder niet over”, zei Van Geest over een mogelijke belastingverlaging. Tegelijkertijd stelde ze wel dat de economie zich nog niet op het pad bevindt dat het kabinet heeft uitgestippeld. “Dat zal een econoom ook moeten meewegen.”

Ook wilde Van Geest niet zeggen dat de cijfers aantonen dat de economie niet kapot is bezuinigd. Onder meer de SP en PVV betoogden de afgelopen jaren dat het kabinet de economie kapotmaakt met het forse bezuinigingsbeleid. De afgelopen drie kwartalen is de economie gegroeid. “Als je kapotbezuinigen definieert als krimp, is dat niet het geval”, zei ze daarover. “Aan de andere kant: als je bezuinigt wordt de groei wel wat getemperd.”

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgvacatures

    Mantelaar

    6 januari 2023 om 14:19
    • Zorgvacatures

    Haar kleur was groen

    22 december 2022 om 09:56