Extra stimulans zorgverzekeraars om zich te richten op chronisch zieken
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid komt met een extra stimulans voor zorgverzekeraars om betere zorg in te kopen voor chronisch zieken en andere mensen met hele hoge ziektekosten, waaronder mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Dit gebeurt door middel van verdere verbeteringen in het systeem van de zogenaamde risicoverevening tussen zorgverzekeraars. Dat meldt Rijksoverheid.
Deze verbeteringen leiden er samen met die van vorig jaar toe dat verzekeraars nu in totaal 500 duizend chronisch zieken extra worden bereikt. Daarmee krijgen verzekeraars een hogere vergoeding voor in het totaal 4,35 miljoen euro chronisch zieken. Ook wordt de compensatie verbeterd voor de verzekerden met de allerhoogste kosten.
Deze verbetering is één van de acties die minister Schippers vorig jaar aankondigde in haar brief ‘Kwaliteit Loont’. Zij schreef daarin de compensatie voor verzekeraars zo te gaan veranderen dat het lonend wordt dat zij zich met goede zorg juist op chronisch zieken en kwetsbare verzekerden richten. Per 1 januari 2016 werden hiervoor al de eerste stappen gezet.
De risicoverevening compenseert zorgverzekeraars voor verschillen in de samenstelling van hun verzekerdenpopulatie. Zorgverzekeraars krijgen meer geld uit het Zorgverzekeringsfonds als zij veel verzekerden hebben waarbij vooraf verwacht wordt dat zij hoge kosten zullen maken. Hierdoor worden zij gestimuleerd zich juist op deze mensen te richten en niet alleen op jonge gezonde verzekerden.
Vanaf komend jaar zullen zorgverzekeraars ook volledig risicodragend worden. Dat betekent dat zij niet langer achteraf gecompenseerd worden als kosten onverwacht hoger uitvallen. Hiermee geeft Minister Schippers een extra stimulans voor een doelmatige uitvoering van de Zorgverzekeringswet. In het regeerakkoord is afgesproken deze risicodragendheid op te voeren naar 100 procent in 2017. Dit jaar was er nog sprake van een klein deel van de zorg waarvoor zorgverzekeraars niet volledig risicodragend waren. Daaraan komt nu een einde.
© Nationale Zorggids