14 april 2021 om 08:00
2 minuten lezen

Fysiotherapeuten massaal naar rechter om wurggreep zorgverzekeraar CZ

73 fysotherapiepraktijken eisten gisteren voor de rechtbank in Breda dat zorgverzekeraar CZ stopt met het opleggen van wurgcontracten waardoor de zorgverleners voor een hongerloontje moeten werken. Van de 73 praktijken durven er maar negen met naam en toenaam in de dagvaarding te staan. De overige zijn bang voor represaillemaatregelen van de zorgverzekeraar maar dragen wel mee in de kosten van het kort geding. Dit meldt Headline Communications namens fysiotherapeuten.

De deelnemende praktijken zijn Maatschap Corpus Fysiotherapie uit Baarle-Nassau, DePraktijk Theorie en Training uit Wouw, Froeling-Kremer Fysiotherapeuten uit Zundert, Praktijk voor Fysio- en Manuele Therapie Van Erpkuijpers en Stipdonk uit Deurne, Fysiotherapie Noordhuis uit Apeldoorn, Groustra Fysiotherapie uit Anna Paulowna, PrengerHoeman Fysiotherapie uit Winschoten, Topzorg Groep uit Goes en Fysiotherapie Plus uit Rotterdam. De praktijken worden in hun strijd gesteund door de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze die de belangen van 5.000 zorgverleners behartigt.

Sluwe truc

“CZ heeft een sluwe truc bedacht om fysiotherapeuten uit te knijpen”, stelt Robert Versteegh, algemeen directeur van dienstverlener Fysoptima namens de 9 betrokkenen. “Normaliter krijgen fysiotherapeuten een vergoeding bestaande uit een basistarief en een opslag als je voldoet aan de kwaliteitseisen. Het basistarief heeft CZ verlaagt van 31,20 euro per behandeling naar 28,10 euro voor dit jaar terwijl het leven duurder wordt en onze kosten oplopen. Uit recent kostprijsonderzoek van nota bene Zorgverzekeraars Nederland zelf blijkt dat de kosten van een zitting tussen 34 en 38 euro liggen. Kwalijker is nog dat CZ met een listige truc het ons onmogelijk maakt om de opslag te krijgen die we hard nodig hebben om het hoofd boven het water te houden.”

Maat is vol

“In 2021 stelt CZ opeens als voorwaarde dat fysiotherapeuten alleen voor de extra vergoeding in aanmerking komen als ze sinds 2019 lid zijn van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF). Maar hoe kun je nou in 2019 weten dat je je (tegen extra hoge kosten) moet aansluiten bij de SKF als CZ dat pas in 2021 eist? Volkomen onnodig overigens, want deze praktijken zijn met al hun collega’s aangesloten bij het register van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de allerhoogste autoriteit op ons vakgebied. Zij voldoen allemaal aantoonbaar aan de eisen die gesteld worden voor de maximale opslag in 2021.”

Volgens Versteegh is voor betrokkenen de maat vol en gaan ze naar de rechtbank om te vechten voor hun patiënten, hun personeel en eigen bestaan. Versteegh: “Ze hebben niets meer te verliezen. Vooral in regio’s waar CZ de dominante zorgverzekeraar is, leidt deze truc tot een golf aan faillissementen of ontslag van medewerkers, voor wie het salaris vaak afhankelijk is van het tarief wat CZ vergoed.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgpersoneel

    Tbs voor man die crisisdienstmedewerker neerstak tijdens psychose

    6 december 2024 om 13:26
    • Zorgpersoneel

    Noord-Nederlandse gehandicaptenzorg stimuleert zzp’ers tot vast dienstverband

    6 december 2024 om 10:08