24 oktober 2019 om 11:23
< 1 min lezen

Koopkracht gaat voor merendeel omhoog bij zorg betalen via fiscus

Huishoudens met een inkomen tot 86.000 euro bruto per jaar zouden erop vooruitgaan als de huidige Zorgverzekeringswet plaatsmaakt voor een alternatief plan van de SP. De politieke partij pleit voor een einde aan de zorgpremie, zorgtoeslag en het eigen risico en vroeg het Centraal Planbureau om een berekening van de kosten. Dit melden RTL Nieuws en Algemeen Dagblad. 

Volgens berekeningen van het CPB zouden Nederlanders in de laagste inkomensgroep er met het SP-plan, dat zorgkosten uit de belastingopbrengsten betaalt, er qua koopkracht 3,5 procent op vooruit en huishoudens met een gezamenlijk inkomen van 86.000 hebben een betere koopkracht van 2 procent. De hoogste inkomens zouden automatisch meer betalen dan lagere inkomens.

SP-Kamerlid Maarten Hijink: “Dat laat maar zien hoe oneerlijk het op dit moment ingericht is, en als je dat via de belastingen eerlijker doet, voor het overgrote deel van de Nederlanders, driekwart, veel gunstiger is.”

Nationaal Zorgfonds als eindstation 

Het Nationaal Zorgfonds, waarbinnen Nederland weer een land wordt zonder zorgverzekeraars, is het eindstation voor de SP. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het fonds er ooit komt, is het tussenplan van de SP voor inkomensafhankelijke zorgrekeningen een stuk realistischer. Volgens bronnen moeten onder meer VVD en CDA, partijen die voor een betere positie van middeninkomens staan, met goede argumenten tegen komen om dit plan af te schieten.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Revalidatieartsen trekken kort geding tegen Zorginstituut over IMSR in

    10 januari 2025 om 10:17
    • Zorgverzekering

    Ruim 4,5 miljoen Nederlanders gedupeerd door medicijntekorten in 2024

    9 januari 2025 om 12:32