Leadiant krijgt miljoenenboete voor extreme prijsverhoging medicijn
Farmaceut Leadiant moet een boete van 17 miljoen euro betalen voor het fors verhogen van de prijs van geneesmiddel CDCA. De rechter noemde het een ‘schoolvoorbeeld van misbruik van een economische machtspositie’. De prijs steeg van 46 euro naar 13.090 euro per verpakking. Zorgverzekeraars betaalden jarenlang onnodig hoge bedragen. En dat geldt niet alleen voor dit medicijn, meldt de Telegraaf.
Volgens hoogleraar Carin Uyl-de Groot speelt dit probleem breder. Farmaceutische bedrijven verlengen vaak kunstmatig hun monopolie door patenten te vernieuwen, zodat de prijs hoog blijft. Dit gebeurt onder meer door kleine aanpassingen aan een medicijn te doen of het voor nieuwe indicaties te registreren. Hierdoor kunnen zorgverzekeraars niet overstappen op goedkopere alternatieven.
Patent ongeldig verklaard
Een voorbeeld hiervan is Tecfidera, een middel van farmaceut Biogen voor de behandeling van MS. Het patent op dit medicijn is niet langer geldig, oordeelde een rechter onlangs. Zorgverzekeraars kunnen nu goedkopere varianten inkopen, maar jarenlang betaalden zij wel honderd miljoen euro te veel. VGZ bekijkt of het juridische stappen kan ondernemen om het geld terug te vorderen.
Lees ook: Miljoenenboete om machtsmisbruik farmaceut Leadiant iets verlaagd
De farmaceutische industrie verdedigt zich door te stellen dat innovatie zonder patenten stopt. Volgens de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) zijn vervolgstudies duur en niet altijd succesvol. Inkoopmanager Said Zarroy van VGZ wijst er desondanks op dat farmaceuten de grenzen van het systeem opzoeken om winst te maximaliseren.
Fabrikanten nemen boetes voor lief
De uitspraak tegen Leadiant biedt zorgverzekeraars nu een kans om het te veel betaalde bedrag terug te eisen. VGZ wacht nog af of Biogen in hoger beroep gaat. Want zelfs als fabrikanten een boete krijgen, nemen ze die simpelweg voor lief, zegt Zarroy.