Normal_tweede_kamer_politiek

DEN HAAG (Novum) - Dit kabinet laat ouderen barsten. Dat zei 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol tijdens het debat over de regeringsverklaring. Krol was de laatste spreker in het debat dat woensdag doorgaat. 'De dagafsluiter', zo zei hij zelf.

Krol kwam terug op de consternatie rond de inkomensafhankelijke zorgpremie van de afgelopen dagen. "Een schoonheidsprijs verdient het niet", zei hij. "Het vertrouwen in de politiek is er niet groter op geworden."

Het versoepelen van het ontslagrecht en het verkorten van de Werkloosheidswet zijn Krol een doorn in het oog. "Ondoordacht, onbetrouwbaar en onacceptabel", noemde de 50Plus-leider de voorstellen. "Het kabinet zet de deuren wagenwijd open om ouderen makkelijker te ontslaan."

Als het aan het kabinet ligt wordt de WW teruggebracht van 38 maanden tot 24 maanden, waarbij de laatste twaalf maanden op bijstandsniveau. PvdA-leider Diederik Samsom beloofde maandag dat er 250 miljoen euro extra wordt besteed aan het verlichten van deze maatregel. Krol stelde voor om dit geld te besteden door AOW'ers met een pensioen tot achthonderd euro bruto te compenseren.