Normal_medicatie_pillen_medicijnen

EINDHOVEN - Er moeten snel innovatieve medicijnen beschikbaar komen voor kankerpatiënten. Daarvoor pleit de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), zo meldt het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) in Eindhoven.

Het NFK vindt dat het veel te lang duurt voordat nieuwe medicijnen uit de testfase komen en daadwerkelijk door patiënten gebruikt kunnen worden.

Om de behandeling van kanker effectiever te maken, wil de federatie dat patiënten goede informatie krijgen over relevante trials, zodat zij daar eerder mee kunnen doen. Dat bevordert namelijk een snellere registratie van nieuwe medicijnen.

In een communiqué vraagt de NFK artsen om de patiënten hierover actiever te informeren. “Uit onderzoek van de NFK blijkt dat meer dan 90 procent van de patiënten wil meedoen aan trials als hun arts hier positief over is", aldus het communiqué.

Om de overlevingskansen van patiënten met complexe vormen van kanker te verhogen, is het vaak nodig dat ziekenhuizen meer dure en nieuwe medicijnen voorschrijven. Dat is echter vaak moeilijk te realiseren omdat het meer kosten met zich mee brengt. De federatie zoekt daarom in samenwerking met zowel zorgverzekeraars als zorgprofessionals naar effectievere behandelingen van kanker.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz