Normal_vvd_pvda

DEN HAAG - De eigen bijdrage voor de hele geestelijke gezondheidszorg (ggz) is weer van de baan, liet PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester vandaag weten aan NU.nl. Deze week komen de VVD en PvdA met een motie om de eigen bijdrage in de ggz definitief te schrappen. De motie wordt ingediend bij de bespreking van de begroting van Volksgezondheid in de Tweede Kamer.

VVD en PvdA gaan met zorgaanbieders op zoek om binnen de begrotingskaders een alternatief te vinden bij de aanbieders en instellingen zelf, omdat daar de kostenoverschrijdingen zitten, aldus Bouwmeester.

Eerder dit jaar werd enkele weken na het herfstakkoord de eigen bijdrage in de ggz voor 2014 toch opgenomen in het regeerakkoord, nadat deze van de baan leek te zijn.

De patiëntenkoepel Landelijk Platform GGz is blij met de nieuwe ontwikkelingen. Het platform vindt dat er een vorm van discriminatie plaatsvindt als mensen met een psychische aandoening een andere eigen bijdrage hebben dan mensen met een fysieke aandoening.

"De maatregel die met het regeerakkoord bedacht was, was in uitvoeringskosten ook zo hoog dat het relatief weinig opleverde. Dat kon slimmer en socialer", aldus Bouwmeester.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten