Tweede Kamer

AMERSFOORT - Het plan van zorgverzekeraar Agis om minima in Amersfoort het eigen risico in etappes vooruit te laten betalen viel niet bij iedereen in goede aarde. De SP diende vanwege het plan een motie in en de PvdA stelde Kamervragen. Dat meldt de website Binnenlands Bestuur.

De minima maken in het plan gebruik van een collectieve zorgverzekering waardoor ze goedkoper uit zijn. De zorgverzekeraar is daarnaast met de gemeente Amersfoort overeengekomen dat de eigen bijdrage in 2013 in twaalf termijnen wordt betaald, of de verzekerde er gebruik van maakt of niet.

Het gaat daarbij om zo'n 4000 mensen, waarvan 80 procent het eigen risico volledig gebruikt. Om te voorkomen dat zij aan het eind van het jaar ineens een groot bedrag moeten betalen, is besloten voor de maandelijkse betalingen. Ad Meijer, fractieleider van de SP in Amersfoort, vindt dat de overige 20 procent zelf moet kunnen bepalen of zij het bedrag van het eigen risico vooruit willen betalen. Ook wijst hij erop dat het niet-betaalde bedrag pas halverwege 2014 zou worden teruggestort, zonder rente.

Ook Tunahan Kuzu, Kamerlid van de PvdA, kon zich niet vinden in het verplichte karakter van de regeling. "Je betaalt de bakker toch ook niet een jaar vooruit...", aldus Kuzu in een tweet. Hij heeft daarom Kamervragen gesteld aan minister Schippers van VWS.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem