Over stappen, zorgverzekering, redenen

UTRECHT – Steeds meer mensen stappen over op een andere zorgverzekeraar. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de totale kosten van de premie en de kosten en dekking van de aanvullende verzekeringen. Ondanks het feit dat steeds meer mensen geen aanvullende verzekering afsluiten, blijkt nog steeds bijna 90 procent van de mensen een aanvullende verzekering te hebben. Dat meldt het NIVEL.

Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat 8,4 procent van de respondenten aangaf overgestapt te zijn naar een andere zorgverzekeraar. Vorig jaar was dit nog 7,6 procent, terwijl in de jaren daarvoor dit schommelde rond de 5 procent. Ook besluiten steeds meer mensen, met name jongeren en mannen, geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Volgens NIVEL-onderzoekster Margreet Reitsma blijken verzekeraars vooral op prijs te concurreren; kwaliteit speelt daarbij nauwelijks een rol. Doordat de basispakketten versoberd zijn, is een aantal vergoedingen verschoven naar de aanvullende verzekeringen en mede hierdoor zijn de premies flink gestegen. Mogelijk willen verzekerden premie besparen door een minder uitgebreide of helemaal geen aanvullende verzekering te nemen.
 
Er moet volgens Reitsma gewaakt worden voor het feit dat chronisch zieken niet meer durven over te stappen naar een andere zorgverzekeraar uit angst dat een andere zorgverzekeraar ze niet zal accepteren voor de aanvullende verzekering. Hierdoor kan namelijk voor zorgverzekeraars de prikkel verdwijnen om in te spelen op de wensen van cliënten die veel zorg gebruiken.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal