Zorgverzekeringen

UTRECHT - Zowel de aanvullende- als de basisverzekering bij een enkele verzekeraar onderbrengen heeft zijn voordelen. Het is echter ook mogelijk om aanvullende verzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten. Bij veertien van de vijfentwintig verzekeraars kan dit, maar wordt het afgeraden of komt er bovendien toeslag bovenop de premie, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Bij elke verzekeraar is het basispakket hetzelfde. Aanvullende verzekeringen kunnen echter veel verschillen in premie en dekking. Voor consumenten kan het daarom voordelig zijn om een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten, waar die relatief gunstig is qua dekking.

Op deze manier verzekeren brengt wel extra administratie met zich mee en kan minder overzichtelijk zijn doordat men met verschillende zorgverleners en meerdere loketten te maken heeft. Ook kunnen complicaties bij het afhandelen van declaraties voorkomen. Daarom wordt dit vaak afgeraden door zorgverzekeraars, of wordt er extra premie berekend voor enkel een aanvullende verzekering. Elf van de vijfentwintig zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid zelfs niet.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten