Huishoudelijke hulp, ouderenzorg,  jongeren laten betalen

WOERDEN - De ANBO is tegen het voorstel van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) om gemeenten te laten kijken naar wat kinderen eventueel kunnen bijdragen aan de ouderenzorg. De ouderenbond vindt dat eerst moet worden gekeken naar maatregelen om de zorg beter te organiseren en de kosten te verminderen, zo meldt de ANBO.

Volgens ANBO-directeur Liane den Haan kan er absoluut niet gesteld worden dat kinderen ook nog eens de zorg voor hun ouders moeten betalen. De komende jaren moeten zij namelijk al steeds meer mantelzorg verlenen. Daar moet niet ook nog een financiële verplichting aan gekoppeld worden, aldus Den Haan.

De ANBO streeft naar een nieuw plan voor de ouderenzorg, waarbij wordt gestreefd om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, door zorg in de buurt te organiseren en gebruik te maken van technische hulpmiddelen om zorg eventueel op afstand te laten plaatsvinden. De bond is daarbij niet tegen meer eigen bijdragen in de huishoudelijke zorg. De signalerende functie van huishoudelijke hulp moet evenwel niet onderschat worden. Den Haan stelt: “hoe eerder je ziet dat iemand hulp of zorg nodig heeft, of niet meer goed voor zichzelf kan zorgen, hoe beter je een escalatie naar duurdere zorg kunt uitstellen of voorkomen.”

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal