Onenigheid over haalbaarheid groei ziekenhuisbudgetten

UTRECHT - De vier grote zorgverzekeraars zijn verdeeld over de haalbaarheid van de 2,5 procent groei van ziekenhuisbudgetten dat is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord, zo meldt Zorgvisie.nl.

Het zogeheten Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord heeft als doel de beheersing van de kosten in en de verbetering van de kwaliteit van de ziekenhuiszorg, om zo de zorgpremie zo laag mogelijk te houden. Het akkoord is gesloten tussen onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Achmea liet weten dat 2,5 procent niet haalbaar is en overweegt het groeipercentage bij te stellen naar de economische groei. De verzekeraar verwacht dat ziekenhuizen een deel van de groei zelf kunnen financieren door slimmer te werken. Zorgverzekeraar VGZ hanteert de 2,5 procent als maximum en is het eens dat er meer manieren zijn om kosten te beheersen. Menzis zegt daarentegen niet onder de 2,5 procent groei te gaan zitten en ook verzekeraar CZ wil zich richten op het hoofdlijnenakkoord.

De NVZ vindt dat partners die het akkoord hebben ondertekend hun afspraken moeten nakomen en adviseert ziekenhuizen heel scherp op te letten.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten